
Uchodzą za wykwintny przysmak oraz symbol piękna lub dobrego gustu.
Firma Interfood ma w swojej ofercie kilka odmian tego mięczaka:
(1) Małże św. Jakuba (przegrzebki) - w mitologii greckiej bogini miłości i piękności, Afrodyta wyłoniła się z fal morskich właśnie w muszli tej małży. Już od dawnych czasów kształt muszli przegrzebka był wykorzystywany w sztuce i architekturze. Dziś np. stanowi logo koncernu Shell. Jego pomarańczowe gonady są niezwykłym smakołykiem, natomiast[...]
Z pewnością ryba doskonale każdemu znana, chodźby z wigilijnego stołu. Mało kto, jednak wie, że karp to ryba o długiej historii hodowlanej, która ma swój początek w Chinach. Do tej pory Karp zajmuje koronne miejsce w kuchni Chińskiej.
Karp swoją popularność zawdzięcza doskonałym walorom smakowym, uniwersalności w przyrządzaniu oraz wyraźnie wysokiej wydajności hodowli.[...]
Dorsz jest średniej wielkości rybą drapieżną. Jest polską ryba konsupcyjną numer jeden i juz od lat jest nieodzownym elementem naszej, polskiej kuchni. Jest niezwykle ceniona, ze względu na smaczne, białe mięso, w całej Europie, ale i poza nią (Rosja, Japonia, USA).
Popularność zawdzięcza swojej uniwersalności kulinarnej. Doskonale się nadaje zarówno do smarzenia, gotowania, zapiekania, jak i duszenia, czy faszerowania.
Dorsz oferowany przez firmę Interfood sp. z o.o. jest[...]
Ostrygi to rodzina osiadłych małży, która liczy sobie ok. 100 gatunków. Mają asymetryczną muszlę, przypominającą nieoszlifowany kamień. Żyją na przybrzeżnych skałach płytkich mórz tworząc duże ławice.
Są symbolem luksusu kulinarnego, a swoją sławę zawdzięczają wykwintnemu i delikatnemu smakowi. Słyną również z tego, że w działaniu jako afrodyzjak są skuteczniejsze od viagry.
Historia konsumpcji tych wyśmienitych stworzeń sięga aż do starożytności, kiedy[...]
Ryba ta żyje w płytkich łąkach podwodnych i skalistych przybrzeżach Afryki(Ocean Atlantycki i Morze Śródziemne).
Już w starożytnym Rzymie była uznawana za przysmak i była ulubioną rybą konsupcyjną rzymian.
Obecnie, dorada jest uznawana przez smakoszy za jedną z najlepszych ryb w swojej rodzinie. Mniej lubiana jest tylko ze względu na szkody, które wyrządza w hodowlach ostryg i omułków, którymi się żywi.
Jej scisłe, białe mięso jest wyjątkowo smaczne i mam mało ości.[...]